Veganske makroner

Veganske makroner formet som en donut!

Makroner har tatt verden med storm helt siden de ble trendy for noen år tilbake. Metoden for å lage veganske makroner er ganske rett frem - du reduserer aquafaba/kikertelake mengden ved å koke det opp til kokepunktet og lar det tykner før du setter det til avkjøling. Denne oppskriften krever at du starter dagen før du skal lage makroner.

Oppskrift: Veganske makroner

Steketid: 120 grader i ca. 20-30 minutter (avhengig av hvor store eller små makroner du lager)
Tørketid før steking ca. 1-2 timer (til makronene får en hinne)
Oppskriften gir ca. 18-20 makroner (avhengig av hvor store eller små makroner du lager)

Du trenger:

250g aquafaba/kikertelake (som kokes ned til 125g)
1/8 ts eddik
Liten klype salt
150g mandelmel
130g melis
110g sukker
1 ts bakekakao
½ ts Fruityfriendly oransje pulverfarge

Fyll:
200g Chokay kokesjokolade
1 dl gryr fløte
150g smør (melkefri)

Pynt:
Melis
1 ts Fruityfriendly magenta pulverfarge
Fruityfriendly veganske sprinkles

Slik gjør du:

 1. Kvelden før du vil lage makroner, forbereder du aquafaba/kikertelaken. 250g kikertevann skal småkoke i en kjele til du har fått redusert mengden ned til 125g (jeg veier det et par ganger på en kjøkkenvekt). Når det stopper på 125g, heller du det over i en bolle til avkjøling og lar det stå til neste dag.
 2. Neste dag kan du begynne å bake dine makroner med aquafaba/kikertelake. Sikt sammen mandelmel, bakekakao, pulverfarge og melis i en bolle og sett det til siden.
 3. Med en kjøkkenmaskin eller håndmikser visper du aquafaba/kikertelaken i en ny bolle (denne må være fri for spor av fett) på høy hastighet til det blir skummende og minner om eggehvite. Tilsett sukkeret gradvis litt og litt mens mikseren fortsatt går. Du skal ende opp med en tykk og blank marengs.
 4. Ha i halvparten av mandel-/melisblandingen i marengsen og vend forsiktig med en slikkepott til det er blandet med marengsen. Tilsett den andre halvdelen og fortsett å vend det forsiktig inn i blandingen. Ikke bland for lenge, da blir røren for rennende.
 5. Hell blandingen over i en sprøytepose utstyrt med en rund tipp.
 6. På et stekebrett lager du tykke rundinger (formet som donuts). Du vil trenge 2-3 brett.
 7. Når du er ferdig slår du brettet ned i kjøkkenbenken for å fjerne eventuelle luftbobler i makronblandingen. Du kan også bruke en tannpirker til å slå hull på luftboblene som ikke vil sprekke av seg selv.
 8. La brettene hvile på et kjølig sted i 1-2 timer. De er klare for steking når de har blitt matte og når du forsiktig kan ta på overflaten uten at noe fester seg på fingeren.
 9. Stek makroner i 20-30 minutter, uten å åpne ovnsdøren i mellomtiden.
 10. Når de er ferdig stekt, skrur du av ovnen og lar de fortsette å stå i ovnen i 15 minutter til med døren på gløtt.
 11. Ta brettene ut av ovnen og la de avkjøles grundig før du tar de av bakepapiret.
 12. Sjokoladefyll: Varm fløte (gryr) og smør på lav varme. Når smøret har smeltet tilsetter du sjokoladen og rører til du har fått en jevn og blank røre. Avkjøles til du har fått en fast kremkonsistens.
 13. Når makronene er avkjølt lager du melisglasur og tilsetter pulverfarge. Hell melisglasuren over i en sprøyteposen (glasuren skal være tykk og ikke rennende). Dekorer halvparten av makronene med glasur. Start med en og en og pynt med sprinkles. Glasuren stivner fort.
 14. Fyll en ny sprøytepose med sjokoladefyllet og fyll undersiden av de andre makronene før du presser den sammen med de som har glasur.

Du skal nå ha laget en morsom makron som ligner på en donut. Disse er supermorsomme og passer perfekt til bursdager!